images (16)627f5825f29b895602614630565f7c44Το The Fault in our Stars – Το Λάθος Αστέρι στα ελληνικά, είναι ένα συναρπαστικό βιβλίο. Είναι η ιστορία δυο εφήβων που ερωτεύονται, απογοητεύονται, μαλώνουν, ταξιδεύουν αλλά δεν ονειρεύονται. Δεν έχουν δικαίωμα να ονειρευτούν γιατί πάσχουν από μια ανίατη επιθετική νόσο που είναι παντού μαζί τους όταν γελάνε, όταν κλαίνε, όταν βλέπουν απλώς τηλεόραση. Είναι γεμάτο συναισθήματα τόσο τρυφερά και τόσο όμορφα που σπάνια καταγράφονται επιτυχημένα. Είναι επίσης γεμάτο δυνατές στιγμές φιλίας, απόγνωσης, αποξένωσης, απογοήτευσης. Οι ήρωες ζούνε στο τώρα γιατί δεν ξέρουν τι θα γίνει αύριο, αγαπάνε το διάβασμα, τη μουσική, την ποίηση.

αρχείο λήψης (2)“The fault, dear Brutus, is not in our stars but in ourselves

867d1e98-3774-4fe4-897a-fb4178d11d28_zps5fae106b

Μπορεί να έχει αρκετά μειονεκτήματα, όπως το ότι δεν είναι όλοι οι ήρωες πολύ καλά ανεπτυγμένοι (πχ ο μπαμπάς που όλο κλαίει, οι γιατροί, ακόμα και ο Άιζακ που παίζει αρκετά μεγάλο ρόλο) αλλά τουλάχιστον μας έδωσε 2 ωραίους χαρακτήρες, τον Ογκάστους (άσχημο που φαίνεται στα ελληνικά,ε;) και τη Χέιζελ. Οι οποίοι είναι λίγο over the top αλλά στο κάτω κάτω, βιβλίο διαβάζουμε. Όσοι λάτρεψαν το Twilight και τον Κρίστιαν Γκρέι το ξέρουν πολύ καλά. Και οι δύο πρωταγωνιστές έχουν προσωπικότητα και πέρα από την αρρώστια τους!

Δεν μπορώ να πω όμως ότι εκβιάζει τα συναισθήματα του αναγνώστη (εντάξει εκτός από το ότι διάλεξε αυτό το κατεξοχήν συναισθηματικά εκβιαστικό θέμα). Μπορεί να βρίσκεται στο μεταίχμιο του δήθεν και πολλοί θα βιαστούν να το κατηγορήσουν γι’ αυτό. Μπορεί να χρησιμοποιεί το θέμα του καρκίνου για να βασίσει την κατά τα άλλα πανέξυπνη πρόζα του. (Ναι, κ. Γκριν, θα ήθελα να διαβάσω ένα βιβλίο σας για δυο υγιείς εφήβους και να είναι το ίδιο ωραίο!).

Never was Shakespeare more wrong than when he had Cassius note, “The fault, dear Brutus, is not in our stars. But in ourselves”

Όμως πάνω από όλα είναι ένα βιβλίο με βάθος, που δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου γιατί φοβάσαι πως αν το αφήσεις θα γίνουν γύρω σου όλα χίλια κομμάτια, που σε γεμίζει και σε αδειάζει ξανά και ξανά.

Είναι ένα βιβλίο που σε συναρπάζει, όπως λέει ο συγγραφέας:

the way you fall in love, slowly and then all at once.

1ade60de03f564427e2b2d3589001bed

Aν σας άρεσε διαβάστε ή δείτε (αν δεν το έχετε κάνει ακόμα) το The Perks of Being a Wallflower

the fault in our stars review