Εδώ και πολύ καιρό, τα δεδομένα  στον ελληνικό και τον παγκόσμιο εκδοτικό χώρο αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς. Τα βιβλιοπωλεία αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας ενώ οι εκδότες έχουν μειώσει δραστικά την εκδοτική παραγωγή τους. Παράλληλα,  η προσωπική έκδοση ή αυτοέκδοση έχει γίνει πια σημαντικό μέρος της βιβλιοπαραγωγής.

Όμως οι συγγραφείς εξακολουθούν να γράφουν και να ονειρεύονται να δουν το έργο τους να γίνεται βιβλίο. Έχοντας δουλέψει στο χώρο της επιλογής βιβλίων προς έκδοση, τόσο ελληνικών όσο και ξενόγλωσσων, έχω μάθει ότι είναι σημαντικό να ξεκινάει κανείς από τα βασικά:

Γράψτε, διορθώστε, αφαιρέστε κομμάτια και διορθώστε ξανά! Δημιουργήστε ένα κείμενο που κυλάει τόσο ευχάριστα που παρόλο που το έχετε διαβάσει άπειρες φορές σας κάνει να μη θέλετε να το αφήσετε στα χέρια σας.

Αξιολογήστε σαν αναγνώστης τη δουλειά σας – αποστασιοποιηθείτε!

Διορθώστε όλα τα τυπογραφικά λάθη – αν έχετε αμφιβολίες απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία. Κοστίζει μεν αλλά μπορείτε να διαπραγματευθείτε μια οικονομική τιμή και είναι κάτι που πραγματικά αξίζει τον κόπο και κάνει τη διαφορά. Κρίμα δεν είναι να απορριφθεί το χειρόγραφό σας εξαιτίας της κακής σύνταξης και ορθογραφίας;

Αποφασίστε αν θέλετε να εκδώσετε το βιβλίο σας σε έναν παραδοσιακό εκδοτικό οίκο ή να κάνετε αυτοέκδοση ή ίσως να εκδώσετε το έργο σας μόνο σαν e-book. Για να λάβετε αυτη την απόφαση, σκεφτείτε ποιοι είναι οι πιθανοί σας αναγνώστες: θα αγόραζαν το βιβλίο αποκλειστικά από κάποιο βιβλιοπωλείο ή θα το κατέβαζαν ηλεκτρονικά; Και πόσο θα ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν;

Στείλτε το σε 3 άτομα που εμπιστεύεστε και ρωτήστε τους όχι αν τους άρεσε (θα σας πουν σίγουρα ναι 🙂 ) αλλά α) αν θα το πρότειναν σε κάποιο φίλο τους και τι στιλ αναγνώστη θα ήταν αυτός/ή και  β) αν είχαν να σας προτείνουν 1 αλλαγή ποια θα ήταν αυτή. Έτσι θα αποκομίσετε αρκετό feedback για να προχωρήσετε στα επόμενά σας βήματα.

Και πάνω από όλα: πιστέψτε στον εαυτό σας! Αν το γράψιμο είναι το πάθος σας μην το αφήσετε να σβήσει. 

αυτοέκδοση