Xθες ήταν η παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, η οποία έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται στις 2 Απριλίου κάθε χρόνου προς τιμήν του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν γεννήθηκε το 1805 σε ένα μικρό νησί της Δανίας. Έμεινε ορφανός από πατέρα σε νεαρή ηλικία και προσπάθησε να μάθει τα επαγγέλματα του τσαγκάρη και του ράφτη για να επιβιώσει αλλά σε κανένα από τα δύο δεν ήταν τόσο καλός όσο στο να αποστηθίζει μεγάλους ρόλους και μακροσκελή ποιήματα. Μετά από πολλές δυσκολίες κατάφερε να μπει στο πανεπιστήμιο, να εκδώσει τα πρώτα του ποιήματα και έπειτα παραμύθια.

Έχει χαρακτηριστεί από έγκριτους μελετητές της παιδικής λογοτεχνίας ως “ένας αποτυχημένος επαναστάτης” καθώς δεν κατάφερε ποτέ ο ίδιος να εφαρμόσει στη ζωή του τις φιλοσοφικές, κοινωνικές και προσωπικές αξίες που πρέσβευε στα έργα του. Ταξίδεψε πολύ, επισκέφθηκε μάλιστα και την Ελλάδα, ενώ μετά τα 60 του έγραψε και ιστορίες για μεγάλους, εμπνευσμένος από τα ταξίδια του στο Παρίσι.

Στη Δανία χαίρει άκρας εκτίμησης και θεωρείται εθνικός ήρωας – στους διεθνείς κύκλους των κριτικών  έχουν διατυπωθεί αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με τη σεξουαλικότητά του αλλά και την καταλληλότητα κάποιων από τις ιστορίες του για μικρά παιδιά, όπως για παράδειγμα η θλιβερή Μικρή Γοργόνα, τα φρικτά Κόκκινα Παπούτσια, η ανατριχιαστική Βασίλισσα του Χιονιού κ.ά.

Ίσως η τάση αυτή προς το γκροτέσκο να αντιπροσώπευε την εποχή του, ίσως να είναι μια λεπτή ισορροπία μεταξύ του αστείου και του ανατριχιαστικού.

Στην Ελλάδα, το παιδικό βιβλίο είναι πολύ διαδεδομένο και νομίζω πως όλοι μας μεγαλώσαμε με ένα παραμύθι στο χέρι, με τις εκπομπές του Παραμυθά (για όσους θυμούνται 😉 ) , εικονογραφημένη μυθολογία αλλά και Ευγένιο Τριβιζά και … “είναι μία… μόνο μία…  ονειρεμένη Φρουτοπία”!

Η σύγχρονη εκδοτική παραγωγή είναι ιδιαίτερα ανθηρή, με πολλές και ουσιαστικές εκδόσεις ενώ υπάρχουν πραγματικά ταλαντούχοι συγγραφείς και εικονογράφοι. Νομίζω ότι θα κάνω ενα ποστ με αγαπημένους μου Έλληνες εικονογράφους, είναι τόσοι πολλοί!

peripeteiaefi ladairis samartziaggelidou

Είναι ιδιαίτερα ωραίο το ότι η παιδική λογοτεχνία αποτελεί αντικείμενο πολύ μεγάλων εκδοτικών οίκων αλλά και μικρότερων, boutique σχεδόν εκδοτικών που αγκαλιάζουν με μεράκι το έργο συγγραφέων και εικονογράφων, με σκοπό τη μετάδοσή του στις παιδικές καρδιές.

Σας παρουσιάζω κάποιες από τις πιο πρόσφατες εκδόσεις που έφτασαν στο γραφείο μου και με κάνουν πραγματικά να εύχομαι να ξαναγινόμουν παιδί. Ή ίσως και να με κάνουν όντως για λίγο όταν χάνομαι στις σελίδες τους και γελάω με το τρυφερό τους χιούμορ:

Ευγένιος Τριβιζάς, Το κουμπί που κρύωνε, εκδόσεις Καρυδάκη:

Η συναρπαστική οδύσσεια και οι απίστευτες περιπέτειες ενός κουμπιού που δεν ήξερε τι είναι.

Ποτέ ένα κουμπί δεν περιφρονήθηκε τόσο πολύ!
Ποτέ ένα κουμπί δεν αγαπήθηκε τόσο πολύ!
Ένα βιβλίο που δε θα αφήσει καμία κουμπότρυπα ασυγκίνητη!
Ένα βιβλίο που θα εξοργίσει τα φερμουάρ!
Ένα βιβλίο που θα το αγαπήσουν παράφορα όλες οι κουβαρίστρες!

Τίμο Πάρβελα, Η τραμπάλα, Εκδόσεις Καρυδάκη

Μα έτσι δεν είναι κι η ζωή, σαν την τραμπάλα; Μια αισθάνεσαι ασφαλής και μια φοβάσαι. Μια πας πάνω και μια πας κάτω. Έτσι είναι η ζωή, μια συναρπαστική και μια τρομακτική. Είναι καταπληκτικό να ανεβαίνεις και τρομακτικό να κατεβαίνεις. Είναι υπέροχο να βρίσκεις να κάνει κάποιος τραμπάλα μαζί σου και απαίσιο όταν φεύγει. Αρκεί να εμπιστεύεσαι κάποιον για να κάνεις τραμπάλα, πάνω και κάτω, όπως κάνει τραμπάλα στον ουρανό το φεγγάρι κι ο ήλιος…

Άσε που ίσως και να είναι πιο εύκολο να φοβάσαι παρά να ελπίζεις…»

Xρήστος Δημόπουλος, Η μάσκα του βασιλιά, εκδόσεις Ψυχογιός

Όταν η Αντιγόνη Δεληνοτιά, διευθύντρια του Μουσείου Μυθικών Αρχαιοτήτων, παίρνει ένα μυστηριώδες γράμμα που κρύβει έναν γρίφο, καλεί αμέσως σε βοήθεια τον παλιό της φίλο, τον καθηγητή Ήπιο Θερμοκήπιο. Κι ενώ ο γρίφος που μιλά για τη χαμένη μάσκα ενός βασιλιά φαίνεται πως λύνεται, η υπόθεση γίνεται ακόμα πιο σκοτεινή.

Ο καθηγητής, μαζί με τα αγαπημένα του εγγόνια, τον Ορέστη και την Αθηνά, μπλέκουν σε μια επικίνδυνη περιπέτεια που ξεκινά από την Ελλάδα και θα καταλήξει στην άλλη άκρη του κόσμου, στο Περού.

Ευγένιος Τριβιζάς, Το απίστευτο κυνηγητό του Χαμένου Χαρταετού, εκδόσεις Ψυχογιός

 

Όταν ο Χαράλαμπος Χλαπατσούλης διαβάζει στην εφημερίδα ότι κέρδισε τον πρώτο αριθμό του λαχείου πετάει στα σύννεφα από τη χαρά του. Μόλις όμως αντιλαμβάνεται ότι ο Τσιριμπόμ ο γιος του αμολάει έναν χαρταετό στην ουρά του οποίου έχει δέσει κατά λάθος το λαχείο που θα τον κάνει εκατομμυριούχο, τρέχει να τον προλάβει. Δυστυχώς όμως ο σπάγκος ξεφεύγει από τα χέρια του Τσιριμπόμ και ταξιδεύει στο άγνωστο, οδηγώντας την οικογένεια Χλαπατσούλη στις πιο απίθανες και σπαρταριστές περιπέτειες σε απόκρημνους γκρεμούς, κλουβιά θηρίων και φουρτουνιασμένους ωκεανούς με πεινασμένους καρχαρίες.

Σε επόμενο ποστ θα σας παρουσιάσω και ένα ακόμα παιδικό βιβλίο από έναν καινούριο εκδοτικό και μάλιστα ελπίζω πως θα έχω να σας πω και νέα για μια καινούρια στήλη σ’ αυτό εδώ το μπλογκ!!! Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα σε όλους!

frenia