mentoring women on top greece

Το Women on Τop είναι ένα δίκτυο mentoring για γυναίκες που προσπαθούν να βρουν μια κατεύθυνση στις επαγγελματικές τους αναζητήσεις, που θέλουν να αλλάξουν κλάδο, θέλουν να βγουν από την ανεργία ή να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση, για όλες τις γυναίκες που ψάχνονται επαγγελματικά.

Women_Mentoring

Το mentoring γενικότερα είναι μια σχέση συνεργασίας μεταξύ ενός πιο έμπειρου σε ένα συγκεκριμένο επαγγελματικό τομέα και ενός ανερχόμενου νέου επαγγελματία ή ακόμα και φοιτητή με σκοπό την ανάδειξη των ταλέντων και των κλίσεων του τελευταίου, ώστε να οδηγηθεί σε μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία.

Όπως ο Μέντωρ δίδαξε τον Τηλέμαχο και τον βοήθησε να μάθει τον εαυτό του και τη θέση του στον (ομηρικό) κόσμο, έτσι οι μέντορες βοηθάνε τους μαθητευόμενους να αφουγκραστούν πραγματικά τις ανάγκες, τις επιθυμίες, τις δεξιότητες και τις κλίσεις τους και να τις αξιοποιήσουν στο έπακρο.

Στο εξωτερικό γίνεται όλο και πιο διαδεδομένο και δεν θεωρώ ότι είναι ένα απλό trend αλλά πιστεύω ότι έχει γεννηθεί μέσα από μια ανάγκη. Υπάρχουν μάλιστα και πολλά διαφορετικά είδη, το mentoring, to coaching, to consulting, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.

creative woman

Στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη αρκετά δίκτυα mentoring, μάλιστα πλέον λειτουργούν και στα Πανεπιστήμια, όπως αυτό των Ιωαννίνων. Το Women on Top συγκεντρώνει ιδιαίτερα δραστήριες, επιτυχημένες και ενδιαφέρουσες γυναίκες με προσωπικότητα, όραμα και έντονη την αίσθηση της προσφοράς.

 

Παράλληλα διοργανώνει σεμινάρια επαγγελματικής ανάπτυξης και ευκαιρίες δικτύωσης όπως το φανταστικό Summer Camp που τρέχει αυτή τη στιγμή στην Αθήνα και προσφέρει σε κάθε νέα επαγγελματία που ενδιαφέρεται “την ευκαιρία να παρακολουθήσει κάποια καθημερινά σεμινάρια επαγγελματικής ανάπτυξης, να δουλέψει με το laptop της σε έναν υπέροχο χώρο, να γνωριστεί με άλλες γυναίκες που βρίσκονται σε αντίστοιχη φάση μ’ εσένα και να φορτίσει τις μπαταρίες της δημιουργικότητάς της”.

Στο blog του δικτύου μάλιστα έχω βρει  πολλά ενδιαφέροντα άρθρα και ενημερώσεις για εκδηλώσεις σχετικές με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα αλλά και άλλα επίκαιρα θέματα: Από το

Γιατί και πώς να δημιουργήσεις το δικό σου e-shop έως

τη  δυστυχία της μετριότητας και το  πάθος στη δουλειά μέχρι ιδέες για χρηματοδότηση, συμβουλές networking εδώ θα βρείτε πραγματικά πολλές χρήσιμες πληροφορίες αλλά και έμπνευση!

women on topo

Από εκεί “δανείζομαι” και μερικές απαντήσεις της συνιδρύτριας του δικτύου, Στέλλας Κάσδαγλη, που μπορεί να εξηγήσουν καλύτερα τη λειτουργία της ιδέας:

Στο WoT έρχονται γυναίκες από 20-22 ετών, που σπουδάζουν και δεν ξέρουν πώς να αξιοποιήσουν το πτυχίο τους και τι δρόμο να ακολουθήσουν, μέχρι γυναίκες άνω των 50 ετών, που για κάποιο λόγο έχουν μείνει εκτός της αγοράς εργασίας και θέλουν να ενταχθούν ξανά σε αυτή, είτε ως μισθωτές είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες/επιχειρηματίες. Έχουμε επίσης και μέντορες που έχουν συνταξιοδοτηθεί, αλλά έχουν ακόμα πολλά να προσφέρουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους.

Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το FAQ του δικτύου για να λύσετε άλλες απορίες όπως το γιατί είναι μόνο για γυναίκες 🙂

Σε τι μπορεί να βοηθήσει κάποιον το μέντορινγκ; Εξαρτάται από τις ανάγκες του καθενός βέβαια. Για μένα θα λειτουργούσε ως ένας τρόπος οργάνωσης της σκέψης μου – έχω πάρα πολλές ιδέες και χρειάζομαι όχι τόσο κάποιον να διαλέξει για μένα (άλλωστε γι’ αυτό οι mentors είναι συχνά από άλλο κλάδο) όσο το να με βοηθήσει να ξεκαθαρίσω το σκοπό και τις δυνατότητες της κάθε μίας, μέσα από ερωτήσεις και συζήτηση. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ειδικά στα δημιουργικά επαγγέλματα (στα οποία εγώ τουλάχιστον κατατάσσω και τη μετάφραση) δυσκολεύονται επίσης αρκετά στο networking καθώς τα επαγγέλματα αυτά είναι πιο μοναχικά και απομονωμένα. Κάποια άλλη μπορεί να τη βοηθήσει να επιλέξει μεταπτυχιακό ας πούμε.

mentoring for women

Είμαι πολύ περήφανη που είμαι μέλος σε αυτό το δίκτυο και θα χαρώ πολύ όταν βρεθεί κάποια που θα χρειαστεί τη δική μου συμπαράσταση και καθοδήγηση στο χώρο της μετάφρασης μέσα από αυτό 🙂  Έχω λάβει πολλά mail από κορίτσια που ψάχνονται γενικά με τη μετάφραση και νομίζω ότι είναι ένας πολύ καλός τρόπος να μοιραστώ όσα έχω μάθει μέσα από την εμπειρία μου.

Πιστεύω πως η γνώση είναι κάτι που πρέπει να μοιράζεται με κάθε τρόπο!

Εσείς τι θα ζητούσατε αν κάνατε mentoring?