ΕΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ: ΛΙΓΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΛΙΓΟΣ ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ… ΠΡΑΚΤΙΚΗ

Από τη Γεωργία Ευθυμιοπούλου

Λίγο πριν τελειώσει κανείς το Πανεπιστήμιο, καθηγητές και συμφοιτητές προτείνουν να κάνεις την πρακτική σου γιατί έτσι θα μπορέσεις να «ρίξεις μια ματιά» στην αγορά εργασίας του επαγγέλματος, το οποίο η σχολή σε προετοιμάζει να ακολουθήσεις στο μέλλον. Αυτός ήταν και  ο σημαντικότερος λόγος που αποφάσισα το περασμένο καλοκαίρι να κάνω την πρακτική μου στο μεταφραστικό γραφείο «ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ», στο πλευρό της μεταφράστριας Φωτεινής Μοσχή. 

πρακτική στη μετάφραση

Κάνοντας την πρακτική τους, οι φοιτητές και μελλοντικοί επαγγελματίες μπορούν να αποκομίσουν πολλές δεξιότητες που απαιτεί ο εκάστοτε χώρος εργασίας και να διευρύνουν τους ορίζοντες και τις επαγγελματικές τους επιλογές. Με άλλα λόγια πρόκειται για μία εμπειρία που βοηθάει τους φοιτητές να προσεγγίσουν το επάγγελμά τους στην πράξη και όχι μόνο θεωρητικά όπως συμβαίνει στις αίθουσες της σχολής τους.

Μέσω της πρακτικής εργασίας που διαρκεί δύο έως τρεις μήνες (συνήθως) οι φοιτητές ανακαλύπτουν τα όριά τους: μαθαίνουν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, να δουλεύουν και να ολοκληρώνουν τη μετάφρασή τους εντός της προκαθορισμένης προθεσμίας, να συνεργάζονται με τους συναδέλφους και να χρησιμοποιούν τα  κατάλληλα εργαλεία (μεταφραστικά εργαλεία, ιστοσελίδες, παράλληλα κείμενα, κ.α.) που θα τους βοηθήσουν να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Επίσης, μέσω της πρακτικής άσκησης οι φοιτητές μπορούν να ανακαλύψουν νέες πτυχές του επαγγέλματος που δεν γνώριζαν ή δεν είχαν φανταστεί και που ίσως δεν θα μπορούσαν να ανακαλύψουν μόνο μέσω των μαθημάτων στη σχολή τους.

Παράλληλα, στο σύντομο χρονικό διάστημα της πρακτικής οι ασκούμενοι καλούνται να θέσουν σε εφαρμογή όσα διδάχθηκαν στο Πανεπιστήμιο και να αξιοποιήσουν δεξιότητες που ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

 Τέλος, μέσω της σύντομης αυτής προσέγγισης του επαγγέλματος αποκτούν μια μικρή επαγγελματική εμπειρία που μπορεί να ενταχθεί στο βιογραφικό τους και να τους βοηθήσει στο μέλλον στην απόκτηση της θέσης εργασίας των ονείρων τους.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, θεωρώ ότι κάθε φοιτητής πρέπει να κάνει την πρακτική του καθώς αποτελεί μια εμπειρία που μπορεί να του προσφέρει μόνο θετικά. Άλλωστε, μέσω της πρακτικής μπορεί κάνεις να γνωρίσει νέα άτομα και επαγγελματίες που ίσως να τον εμπνεύσουν να κάνει αυτό που πραγματικά θέλει στο μέλλον. Έτσι, ένα απλό καλοκαίρι εξελίσσεται σε ένα διαφορετικό καλοκαίρι, συνδυάζοντας αποδράσεις στη θάλασσα και βόλτες κάτω από τον ήλιο με την εμπειρία της πρακτικής που μπορεί να επηρεάσει και να αλλάξει τον τρόπο σκέψης του μελλοντικού επαγγελματία.

Γεωργία Ευθυμιοπούλου

Εγώ να προσθέσω ότι η πρακτική αποτελεί μια σημαντική αφορμή και για τον έμπειρο επαγγελματία να δει τα πράγματα με πιο φρέσκια ματιά, μέσα από την οπτική γωνία του φοιτητή, να έρθει σε επαφή με νέες εξελίξεις στο χώρο αλλά και να μοιραστεί πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες που έχει αποκτήσει κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Γενικά η πρακτική είναι μια πολυδιάστατη εμπειρία με εξαιρετικά πλεονεκτήματα και για τις δύο πλευρές!

Καλή σταδιοδρομία!

χοχο

Φωτεινή