Έχετε βρεθεί ποτέ στη θέση να μην μπορείτε για κάποιο λόγο να διαβάσετε το μενού ενός εστιατορίου;

Ίσως κάποιος φίλος σας το έχει διαβάσει για να σας βοηθήσει. Αν ναι, ξέρετε ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να διαλέξεις έτσι το φαγητό σου, ιδίως όταν πρόκειται για μια έξοδο, μια εκδρομή ή μια περίσταση στην οποία το φαγητό είναι απόλαυση και όχι απλά ανάγκη. Δεν είναι πρακτικό και ούτε ιδιαίτερα ευχάριστο.

Σκεφθείτε λοιπόν ένας τυφλός που αναγκάζεται να το βιώνει κάθε μέρα.

Με μεγάλη χαρά διάβασα την υπουργική απόφαση αρ. 91354  με την οποία πλέον οι υπεύθυνοι καταστημάτων μαζικής εστίασης και αναψυχής οφείλουν να εξασφαλίζουν την πληροφόρηση ατόμων με αναπηρία (Α.με.Α.) επί του τηρούμενου τιμοκαταλόγου.γραφή braille
Πρέπει να υπάρχει δηλαδή κατάλογος στην επίσημη γραφή των ατόμων με προβλήματα όρασης, στη γραφή Braille, ώστε να έχουν ισότιμη μεταχείριση. Η τήρηση των καταλόγων στη γραφή Braille είναι υποχρεωτική για τα ελληνικά και προαιρετική για μία ή περισσότερες ξένες γλώσσες.
Σε συνεργασία με το Φάρο Τυφλών Ελλάδας στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια, με την επικοινωνία και την ενημέρωση των υπευθύνων καταστημάτων εστίασης και την υποστήριξη της προεκτυπωτικής διαδικασίας για την μετάφραση και εκτύπωση του καταλόγου τους.
Για πληροφορίες σχετικά με τη δημιουργία τιμοκαταλόγων στη γραφή Braille, μπορείτε να επικοινωνείτε με το γραφείο μας, καθημερινά 9:00-15:00 στο 22410 34208 και με email στο foteinim@gmail.com.

Γιατί όλοι έχουμε δικαίωμα στο να διαλέγουμε το φαγητό μας!

 

Fun Fact: η γραφή Braille επινοήθηκε από τον Louis Braille σε ηλικία μόλις 15 ετών και βασίστηκε στον κώδικα “νυχτερινών μηνυμάτων” του γαλλικού στρατού. Αποτελείται από ένα κελί με 6 τελείες που μπορεί να σχηματίσει 64 πιθανούς συνδυασμούς. 

γραφή braille1
love in braille
BRAILLE FLYER