CAPPUCCINO BOOKS

I have to admit Ι am a girl on caffeine! Μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις είναι για μένα ένα Σάββατο απόγευμα με καφέ φίλτρου γαλλική καραμέλα (<3) κι ένα καλό βιβλίο! Αλλά αγαπώ και τον καφέ όταν συνοδεύεται με κουβέντα, έξω με φίλους, στα business meetings αλλά και στη δουλειά, γιατί μετάφραση χωρίς καφέ δε γίνεται 😉

translator and caffeine

Συχνά συζητάω με μια φίλη μου επιμελήτρια για το πόσο μοναχικά είναι τα επαγγέλματα του μεταφραστή και του επιμελητή… Και από την άλλη, πολλές φορές διαβάζω στα σχόλιά σας και αλλού απορίες σχετικά με τις εκδόσεις και το τι γίνεται με ένα βιβλίο μετά τη συγγραφή… Σκέφτηκα λοιπόν να μειώσω την απόσταση με μια κούπα (ή μια ολόκληρη καφετιέρα) ζεστό καφέ, να καλέσω φίλους και επαγγελματίες από τους χώρους της μετάφρασης και των εκδόσεων και να μιλήσουμε για τα αγαπημένα μας βιβλία, την τέχνη και την τεχνική της μετάφρασης αλλά και την περιπέτεια της συγγραφής και της έκδοσης!

Dive in λοιπόν σε ένα Café Latte μεγάλο μέγεθος, σκέτο [και πάντα με κανέλα!] με τη Δομινίκη Σάνδη, υπεύθυνη παιδικής κι εφηβικής λογοτεχνίας των Εκδόσεων Ψυχογιός, που μας έδωσε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις σχετικά με την ανάγνωση αλλά και τις εκδόσεις!

cappuccino with Dominique

Φωτεινή: Ξεχωρίζεις τα βιβλία σε ανάγνωση για ευχαρίστηση και ανάγνωση για δουλειά κι αν ναι, πόσο δύσκολη είναι η διάκριση;

Δομινίκη: Αυτή είναι μια πολύ εύστοχη ερώτηση. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο ξεχωρίζω τα βιβλία που είναι για την ευχαρίστηση μου από εκείνα που είναι για δουλειά είναι με βάση τη θεματική τους ή την ηλικία στην οποία απευθύνονται. Όταν διαβάζω για τη δική μου ευχαρίστηση, διαλέγω πρώτα βιβλία των οποίων μ’ ενδιαφέρει το θέμα– κάτι το οποίο δεν έχω την πολυτέλεια να κάνω στη δουλειά μου όπου πρέπει να διαβάζουμε τα πάντα, είτε μας ενδιαφέρει το θέμα είτε όχι – και δεύτερον βιβλία που απευθύνονται σε ενήλικες. Αυτό που είναι όμως πάντα η έκπληξη και το ουσιαστικό της δουλειάς μου είναι όταν ένα βιβλίο το οποίο διαβάζω για τη δουλειά μου γίνεται (λόγω γραφής και ανάπτυξης του περιεχομένου) ένα βιβλίο το οποίο το ευχαριστιέμαι κι εγώ. Τότε ξέρω ότι έχω βρει κάτι το εξαιρετικό – κάτι που ξεχωρίζει και πρέπει να το εκδώσουμε.

Έχεις αγαπήσει τα ηλεκτρονικά βιβλία;

Να τα αγαπήσω; Αυτό δεν μπορώ να το πω. Το ότι είναι πρακτικά και με βολεύουν στην καθημερινότητα μου σε σχέση με τα τυπωμένα βιβλία, αυτό είναι βέβαιο. Για μένα, όμως, η ανάγνωση έχει να κάνει με ολόκληρη την εμπειρία – από την αφή του χαρτιού κάτω από τα δάχτυλα μου, την κίνηση και τον θόρυβο του γυρίσματος της σελίδας, τη μυρωδιά του μελανιού (είτε μου αρέσει είτε όχι), ακόμα και το τσάκισμα της ράχης το οποίο δηλώνει ότι έχω διαβάσει το βιβλίο και έχω εισχωρήσει στον κόσμο του. Το ηλεκτρονικό βιβλίο μου επιτρέπει να έχω μαζί μέσα στην τσάντα μου εκατοντάδες βιβλία, να διαβάσω οτιδήποτε οπουδήποτε αλλά  και να αγοράσω ένα βιβλίο και να το έχω στα χέρια μου εντός λεπτών. Όταν όμως διαβάσω ένα βιβλίο και θέλω να το κρατήσω για πάντα, δεν θα στηριχτώ στο τάμπλετ ή στη μνήμη του ηλεκτρονικού μου αναγνώστη – θα το αγοράσω και σε τυπωμένη εκδοχή για να το έχω στο ράφι της βιβλιοθήκης μου.

Eίσαι bookhoarder ή προτιμάς να διαβάζεις ένα βιβλίο κάθε φορά;

Λόγω δουλειάς μπορώ και διαβάζω πάνω από ένα βιβλίο ταυτόχρονα. Αυτό όμως δεν το κάνω για ευχαρίστηση. Όταν θέλω να απολαύσω ένα βιβλίο, τότε θα διαβάσω μόνο ένα τη φορά. Δεν γίνεται διαφορετικά, αλλιώς μπερδεύομαι. Θέλω να εισχωρώ μόνο σε έναν φανταστικό κόσμο τη φορά.

Μερικά στοιχεία που ψάχνεις όταν επιλέγεις ένα βιβλίο προς έκδοση;

Το σημαντικότερο για μένα είναι να διαβάσω μια καλή ιστορία. Μια ιστορία την οποία θα τη θυμάμαι ακόμα και μέρες μετά που κλείσω το βιβλίο. Αν το βιβλίο έχει καλό θέμα αλλά δεν έχει κάτι το διαφορετικό, ξεχωριστό, τότε δεν θα μου μείνει κάτι. Θέλω να αισθανθώ κάτι, να θυμάμαι στιγμιότυπα, να συγκινηθώ αλλά και να μου λείψουν οι χαρακτήρες με τους οποίους πέρασα κάποιες ώρες/μέρες μαζί. Σ’ ένα παιδικό βιβλίο ξέρεις ότι έχεις κάτι καλό στα χέρια σου όταν μπορείς να το διαβάσεις σ’ ένα παιδί κι αυτό, στη συνέχεια ή ζητάει να του το ξαναδιαβάσεις ή σου επαναλαμβάνει την ιστορία μετά από μέρες.

Πρότεινέ μας ένα βιβλίο που αγάπησες τελευταία… 

Το τελευταίο βιβλίο που πραγματικά ερωτεύτηκα ήταν το βιβλίο ΜΕΙΝΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΦΥΓΕ του Τζον Μπόιν. Είναι μια συγκινητική, άκρως ανθρώπινη και αριστοτεχνικά λογοτεχνικά δοσμένη οικογενειακή ιστορία εποχής με θέμα τις οικογενειακές σχέσεις, την κοινωνία και τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην ιστορία Ο εννιάχρονος Άλφι που θεωρεί ότι ο πατέρας του βρίσκεται στα πεδία μάχης της βόρειας Ευρώπης ανακαλύπτει κατά λάθος το όνομα του πατέρα του σε μια λίστα νοσηλευμένων. Θα σκαρώσει ένα σχέδιο να τον βρει και να τον φέρει πίσω στο σπίτι…

Ευχαριστώ πάρα πολύ Δομινίκη για τις υπέροχες και τόσο περιεκτικές απαντήσεις!!!

Η Δομινίκη Σάνδη είναι υπεύθυνη του παιδικού και εφηβικού βιβλίου στις Εκδόσεις Ψυχογιός. Έχει πτυχίο γλωσσολογίας από το Πανεπιστήμιο του Μπράιτον, μεταπτυχιακό παιδικής λογοτεχνίας από το Πανεπιστήμιο του Ρέντιγκ και διδακτορικό συγκριτικής παιδικής λογοτεχνίας από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Παιδικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Σάρει Ρόεχαμπτον. Ερευνητικά έχει ασχοληθεί με θέματα εθνικής ταυτότητας, συγκριτικής λογοτεχνίας και ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας ενώ άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά και έχει συμμετέχει ενεργά σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στις ΕΨ, φροντίζει, διατηρεί και μεγαλώνει έναν παιδικό κατάλογο που περιλαμβάνει τα έργα των σημαντικότερων ελλήνων και ξένων λογοτεχνών για παιδιά, όπως Τζ. Κ. Ρόουλιγκ, Ρόαλντ Νταλ, Φίλιπ Πούλμαν, Άστριντ Λίντγκρεν, Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου, Λίτσα Ψαραύτη, Μάνος Κοντολέων, Βούλα Μάστορη και πολλών άλλων.

coffee and cookies     Θα τη βρείτε και στο twitter: @bookwormaki 

Λοιπόν τι λέτε; Πώς σας φάνηκε, τι άλλα θέματα θέλετε να συζητήσουμε και, κυρίως, εσείς τι καφέ πίνετε;;;;;

cafeaua-si-dintii-1