Στις 3 μέρες που έφυγα φέτος από το γραφείο διάβασα 3 πολύ διαφορετικά μεταξύ τους βιβλία!

Τα Χαστουκόψαρα, του Λένου Χρηστίδη

978-960-03-1747-3b

Εριστικός και (αυτό)σαρκαστικός, ο Χρηστίδης είναι η επιτομή του νεοέλληνα συγγραφέα που καυτηριάζει ανελέητα τους νεοέλληνες, συμπεριλαμβάνοντας βέβαια και τον εαυτό του σε αυτούς. Αντρικό χιούμορ, μισογυνισμός, προκλητική γλώσσα και ειρωνεία. Στις καλύτερες στιγμές του θυμίζει Κωστάκη Ανάν.

Θα το πρότεινα: Σε όποιον έχει βαρεθεί τις ιστορίες ξεριζωμού, τα δράματα εποχής, τα ρομάντζα, σε όποιον έχει χωρίσει και το έχει μετανιώσει, σε όποιον έχει χωρίσει και δεν το έχει μετανιώσει, σε όποιον νιώθει λίγο κυνικός τελευταία και θέλει να βεβαιωθεί ότι καλά κάνει.

Πες μου να έρθω κι όλα τα αφήνω, αλλά πες μου το, του Αλμπέρτο Εσπινόζα

λξηλξηλ

Μια πολύ συγκινητική ιστορία που ξεκινάει με ένα χωρισμό, μετατρέπεται σε ταξίδι αναζήτησης και μυστηρίου και τελειώνει τόσο αισιόδοξα που θέλεις να το διαβάζεις ξανά και ξανά και να το συστήσεις σε όλους τους γνωστούς σου.

Θα το πρότεινα: Σε όποιον έχει βαρεθεί τις ίδιες ιστορίες, τα αστυνομικά, τα τεράστια βιβλία, σε όποιον έχει χωρίσει και δεν είναι σίγουρος αν έκανε καλά, σε όποιον είναι ερωτευμένος και πετάει στα σύννεφα, σε όποιον νιώθει λίγο κυνικός τελευταία και θέλει να βεβαιωθεί ότι πρέπει να αλλάξει. Και σε όλους τους υπόλοιπους!

Με μολύβι Φάμπερ νο2, της Άλκης Ζέη

alki_2013_10_3_15_17_59_b

Η εξιστόρηση μιας ζωής που ήταν σαν μυθιστόρημα, η ιστορία της Άλκης και της αδερφής της, Ελένης, της κολλητής της, Ζωρζ, του άνδρα της, Γιώργου, του Νίκου Γκάτσου, της Διδώς Σωτηρίου του ελληνικού εμφυλίου, των παιδικών μας χρόνων. Συγκινητικό σε κάθε του σελίδα σχεδόν, χωρίς να γίνεται μελό, αναφέρεται στους συγγραφείς που έγραψαν τα βιβλία που αγαπήσαμε και ανοίγει ένα παραθυράκι στη ζωή τους, πίσω από τις λέξεις τους.

Θα το πρότεινα: Σε όσους έχουν διαβάσει όλα τα μυθιστορήματα της Αλκης Ζέη και της Ζωρζ Σαρή, σ’ εκείνους που μεγάλωσαν με το Καπλάνι της Βιτρίνας, έχουν διαβάσει πάνω από 5 φορές το Κοντά στις Ράγες. Παρόλα αυτά, δεν ξέρω αν έχει να πει κάτι σε όποιον δεν έχει διαβάσει άλλα βιβλία της Άλκης Ζέη ή δεν ενδιαφέρεται για την εποχή στην οποία έζησε η συγγραφέας.