Σαν σήμερα γεννήθηκε η Φρίντα Κάλο. frida quotes
Χτυπημένη πολύ άσχημα από μικρή, ταλαιπωρήθηκε σωματικά όσο λίγοι, αυτό όμως δεν την εμπόδισε να αναπτύξει ένα σπινθηροβόλο, ανεξάρτητο και δημιουργικό πνεύμα που την καθιέρωσε στην καλλιτεχνική σκηνή της Αμερικής. Στο έργο της εμπλέκονται τα λαϊκά στοιχεία της παράδοσης του Μεξικό με το σουρεαλισμό της εποχής αλλά και ένα βαθύ υπαρξισμό ενώ οι εικόνες της είναι συχνά βίαιες και σοκαριστικές.

H μοναξιά, η συντροφικότητα, ο πόνος αλλά και η δημιουργία είναι μερικά μόνο από τα θέματα που γεμίζουν τους καμβάδες της.
memory-the-heart
the broken column
Έργα της βρίσκονται στο Μεξικό, στο Μουσείο Φρίντα Κάλο, στο σπίτι της παιδικής της ηλικίας, La Casa Azul, στο μουσείο μοντέρνας τέχνης του Μεξικό, Museo de Arte Moderno, το μουσείο σύγχρονης τέχνης της Νέας Υόρκης Museum of Modern Art.
Σήμερα εξακολουθεί να μας γοητεύει με την καλλιτεχνική της έκφραση αλλά και με το μοναδικό στυλ της: η Φρίντα ήταν μια φοβερή γυναίκα με σπάνια προσωπικότητα που κατάφερνε να εκφράζει τις προσωπικές της ανησυχίες, τους φόβους και τα συναισθήματά της στην τέχνη αλλά και στην εμφάνισή της. Που έπαιρνε τον πόνο και την αγωνία της και τα έκανε τέχνη και δημιουργία. Γι’ αυτό τη θαυμάζω.

Frida-Kahlo.jpg

Ύπάρχουν αρκετά βιβλία για τη ζωή και το έργο της Φρίντα Κάλο. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα Φρίντα Κάλο, Η ζωή μιας αδάμαστης γυναίκας από εκδόσεις Μελάνι, το Ντιέγκο και Φρίντα, του νομπελίστα Ζαν Μαρί Γκυστάβ Λε Κλεζιό από εκδόσεις Καστανιώτη αν και θυμάμαι ότι υπήρχε και ένα άλλο βιβλίο, όχι βιογραφία, ίσως γραμμένο από την αδελφή της (η οποία τα έφτιαξε για λίγο καιρό με τον άντρα της!), αλλά δεν το βρίσκω. Επίσης, η ταινία με τη Σάλμα Χάγιεκ είναι εκπληκτική! (γενικά μου αρέσουν πολύ οι ταινίες που βασίζονται στη ζωή καλλιτεχνών!)
ΦΡΙΝΤΑ-1
φριντα χάγιεκ